Raad van State vernietigt milieuvergunning kippenbedrijf Spinhoutstraat

De Raad van State vernietigde op 26 februari 2021 de milieuvergunning van het agro-industriële kippenbedrijf in de Spinhoutstraat in Zomergem. “Hier hebben we voor gestreden, maar we voelen niet echt vreugde,” zegt Katrien De Muynck, woordvoerder van actiecomité Liever Open Ruimte. “Het arrest is wel een mijlpaal. Overal in Vlaanderen schreeuwt men om wettelijke duidelijkheid omtrent megastallen en agro-industriële installaties.”

“Na vier jaar juridische strijd zijn we wel opgelucht dat onze gegronde bezwaren eindelijk gehoord worden. En toch voelt het als een verhaal waar alleen maar verliezers zijn. Onze mooie gemeente en haar inwoners, die opnieuw een stuk van het typische open landschap zagen verloren gaan, want het bedrijf is ondertussen gebouwd. De grondgebonden landbouw, die door de komst van zo’n enorme agro-industriële installatie nogmaals minder ruimte heeft gekregen om aan echte “landbouw” te doen. Maar ook de betrokken pluimveehouder, die in onzekerheid terecht komt.”

“Het lijkt alsof het langverwachte antwoord van de Raad van State alleen maar meer vragen oproept. Wat komt er nu? Nog meer strijd? Hoe is dit zover kunnen komen terwijl er 173 bezwaarschriften waren en twee lopende beroepsprocedures bij de hoogste gerechtsinstanties van het land? En waarom moeten zovele actiecomités over heel Vlaanderen dezelfde strijd voeren tegen megastallen en de agro-industrie? We blijven rotsvast overtuigd van onze argumenten in dit dossier, zoals de vernietigende impact van de inplanting op het open landschap, de stikstofuitstoot in de regio en de verstoring van de reeds onder druk staande waterhuishouding en luchtkwaliteit, om er maar een paar te noemen. Het dossier komt nu op de tafel van Minister Demir terecht, die binnen een aantal maanden een besluit moet nemen.” 

Contact

christel.boone1@telenet.be, 0473 373233

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s